PER PARES

Sabeu la importància del llenguatge i de la seva estimulació des d’una edat molt primerenca. Us ho tornem a recordar amb aquest article on us explicarem les maneres més importants d’anar estimulant-lo a casa amb els vostres fills. Implicar el nen ràpidament en la conversa i de parlar-li, fins i tot quan no és capaç de respondre és una cosa que l’estimula prou, però cal tenir en compte unes estratègies:
- Suports visuals
Posar imatges a les paraules permet al nadó associar la significació de la paraula a la representació visual. Presenta figuretes explicant-li cadascuna: has vist la girafa? Té un coll molt llarg… El cocodril és verd… També podeu descriure les imatges i fer que el bebè us presti atenció.
- Jocs sonors
Escoltar és indispensable perquè el nadó aprengui a parlar. Podeu fer un bingo sonor, per exemple, o fer-lo escoltar el so dels animals i explicar-li que: «el gat fa miau», i «el gos gua guau».
- Jocs del llenguatge
Per estar sempre interactuant amb el nadó tots els jocs són bons. Els jocs de manipulació poden servir a la conversa i altres jocs reprodueixen els elements del dia a dia, com ara les fruites o verdures que tallem en preparar el sopar.
- Contar històries i llegir llibres
Quan expliqueu una història, la manera de parlar no és més la mateixa. És escoltant-te en aquests moments que el nadó podrà adonar-se que hi ha diversos tipus de paraula (veu), i adaptar el seu nivell d’escolta.
També deixeu-lo explorar els seus llibres, amuntegar-los, manipular-los, passar les pàgines, etc. És així com es desenvoluparan les seves ganes de contar històries ell també, relatant i descrivint els dibuixos.
- Descriure les accions
Utilitzeu les paraules per descriure les accions i els sentiments del nen. Això us ajudarà també a integrar un nou vocabulari. Per exemple, quan plora: «Estàs plorant, sembles trist de veure que la mare se n’anirà».
- Corregiu les primeres paraules
Un nen aprèn de vosaltres. Quan pronuncia malament, heu de repetir la paraula correctament, exagerant síl·laba per síl·laba i els sons més complicats. Aquí us ensenyeu que heu comprès, sense posar-hi una pressió sobre ell. A més, quan el nen us escolta pronunciar les frases completes, aprèn de l’exemple.
ESPAI TAU KIDS TEAM